vrijdag 18 augustus 2017

De kleurrijke wereld van de modelbouwer

De kleurrijke wereld van de modelbouwer.

De wereld van de gemiddelde modelbouwer is pakweg de laatste 10 jaar een heel stuk kleurrijker geworden.
Wat ik bedoel is de enorme aanwas en beschikbaarheid van modelbouwverf, pigmenten, washes en aanverwante zaken.

Begin jaren '70 begon ik met uitsluitend Humbrol als verf voor modelbouw, u kent dat wellicht nog wel, die mooie kleine metalen potjes.



Goed nieuws want Humbrol bestaat nog steeds, onder de vlag van Hornby, en levert die potjes ook nog.
Langzaam aan schoven meerdere producenten aan, zoals Revell en Model Masters onder de vlag van Italeri/Testors. Maar ook Tamiya met hun acrylverf en de Mr.Color series van Gunze Sangyo. 

De milieu en gezondheidseisen werden scherper, en inmiddels zijn vele producten op waterbasis verkrijgbaar.
Bekend zijn hiervan bijvoorbeeld de kleuren uit de Revell Aquacolor series. Maar ook Humbrol en Italeri leveren modelbouwverf op waterbasis.

Ook de grotere toename van airbrushes heeft een rol gespeelt in het aanbod van modelbouwverf. Was een airbrush voorheen iets exclusiefs en voor velen onbereikbaar, dan is dat nu ook ten goede gekeerd. Goede airbrush sets voor modelbouw zijn al voor redelijk bescheiden prijzen te vinden, net als cursussen trouwens.

Terug naar de verf, daar ging het om nietwaar. 
De technische mogelijkheden om verf te maken zijn ook groter geworden, en nieuwe fabrikanten spelen in op de behoeften van de modelbouwer. Ik denk hierbij aan MIG Jimenez en Vallejo. beiden uit Spanje, en beiden met een enorm aanbod aan verf en weatheringproducten zoals pigmenten en washes. Alles om maar een zo echt mogelijk miniatuur te kunnen maken.
Ook uit Oost Europa komen nieuwe leveranciers, zoals Hataka uit Polen. Zij leveren ook sets met kleuren voor bepaalde onderwerpen. Iets wat Vallejo, MIG en diverse anderen ook doen.
Specialisten zoals Alclad welke airbrushverf levert wat zeer realistische metaal effecten te weeg brengt.

Ja en wat is nu het beste om te gebruiken? Daar kun je boeken mee vol schrijven. Iedere bouwer heeft zijn/haar voorkeur. Daarnaast is het kleurenspectrum ook beslissend omdat niet iedere producent elke kleur levert, wat vooral voor militaire voer- en vliegtuigbouwers voor veel discussies zorgt.
Test eens wat uit en luister wat medebouwers voor ervaringen hebben, en uiteindelijk beslis je zelf.

In ieder geval veel diversiteit in de verfkast!

En ik? Ach ik luister naar, en lees de ervaringen van anderen en probeer nieuwe dingen zelf uit, en werkt het zoals gedacht dan is dat mooi. 
Het bouwen is toch vooral plezier ervan hebben, en iedere keer wat leren. 
Ook van en met elkaar.


Een kleine sortering uit mijn verf assortiment:



Happy modeling and collecting,
Ferry "The Refueler"








Geen opmerkingen:

Een reactie posten